Biologische wijnen.

Biologische wijnen.

De bodem

Een gezonde bodem is één van de belangrijkste factoren in biologische wijnbouw, de bodem is de basis voor de wijnstok. Er wordt voeding gebruikt in de vorm van compost en geeft de bodem voedingstoffen zoals mineralen en vergroot het aantal organisme zoals wormen, goede bacteriën en dergelijke. Ook worden er vaak gewassen, planten en/of kruiden aangeplant tussen de wijnstokken om onkruid terug te dringen en de biodiversiteit te stimuleren.

Biologisch

Een bijvoorbeeld hiervan zijn rozen, deze zorgen ervoor dat wespen zich focussen op de geur van rozen in plaats van de druiven en is de kans op infectie kleiner.Productiemethodes zoals thermovinificatie en pasteurisatie worden zo min mogelijk ingezet, dit omdat ze de kwaliteit van wijn niet ten goede komen. Als een commerciële wijnboer er voor kiest om biologisch te gaan verbouwen duurt het minimaal 3 jaar na de omschakeling voordat er een certificaat wordt toegeschreven.

Hoe dan wel

Zo zorgen ze bijvoorbeeld voor meer ruimte en luchtcirculatie tussen de stokken om ziektes en schimmels te voorkomen.Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen niet is toegestaan mag er wel sulfiet worden toegevoegd. De hoeveelheid sulfiet die toegevoegd mag worden is overigens wel minder, niet meer dan tweederde van de toegestane hoeveelheid voor commerciële wijn. In veel biologische wijnen wordt er overigens nauwelijks sulfiet toegevoegd. Daarnaast wordt de wijn nauwelijks gefilterd met als doel veel smaak te behouden

Feature Media

Bio is Beter

De Romeinen hadden niet de chemische hulpmiddelen waar wij nu wel over kunnen beschikken