Sample title

Kurk en Capsule 

Bij veel wijnflessen is de mond van de fles met een capsule afgedekt. Van oudsher is dit gedaan om de kurk te beschermen tegen vervuiling en insecten (Kurkmijt). Ook wanneer een fles wijn in een droge omgeving bewaard wordt zal de capsule enigszins het uitdrogen van de kurk tegengaan. Een capsule is niet bedoeld voor algehele afsluiting van de fles. Omdat de kurk enige ademende eigenschappen heeft mag dit proces niet verstoord worden. Ten behoeve van die ventilatie worden in de capsule een paar kleine gaatjes gemaakt."

Capsule

Bij veel wijnflessen is de mond van de fles met een capsule afgedekt. Van oudsher is dit gedaan om de kurk te beschermen tegen vervuiling en insecten (Kurkmijt). Ook wanneer een fles wijn in een droge omgeving bewaard wordt zal de capsule enigszins het uitdrogen van de kurk tegengaan. Een capsule is niet bedoeld voor algehele afsluiting van de fles. Omdat de kurk enige ademende eigenschappen heeft mag dit proces niet verstoord worden. Ten behoeve van die ventilatie worden in de capsule een paar kleine gaatjes gemaakt.

Kurk

Wijn kan een afwijkende smaak hebben die wordt veroorzaakt door besmetting met een schimmel of bacterie die 2,4,6-trichlooranisol (TCA) vormt. Dit wordt onterecht 'Kurk' genoemd. De besmette wijn krijgt door de TCA bacterie namelijk de geur van een muffe of vochtige kelder en smaakt daardoor slecht. Deze TCA bacterie kan via een slechte kurk van buiten de fles doordringen tot de wijn terwijl deze opgeslagen ligt. De schattingen van het percentage wijnflessen met de muffe kelderlucht loopt uiteen van 1% tot 15%.